Dairja Dand, diplomirani inženjer na Masačusetskom institutu za tehnologiju, obeznanio se u novembru od pića na žurci, a posle nekoliko sati se probudio u Hitnoj pomoći.

Neki bi to shvatili kao upozorenje da se okane alkohola, ali je Dand, inženjer po struci i bivši dizajner igračaka, učinio nešto još bolje – izumeo je kockice leda koje upozoravaju onog koji pije kada je preterao.

Kako piše Huffington post, kockice su napravljene od želatina i sadrže infracrvene transmitere, merače ubrzanja i LED lampice koje menjaju boju od zelene preko narandžaste do crvene, u zavisnosti od popijene količine alkohola.

Svetleće kockice leda pritom pulsiraju u ritmu muzike kako bi ceo doživljaj ostao zabavan.

Ukoliko se upozorenje ignoriše i nastavi sa pićem, kockice šalju pomoću transmitera poruku prijateljima da dođu i pijanca vode kući.

Dand prvobitno nije planirao da komercijalizuje svoj izum, ali je nakon brojnih pozitivnih reakcija na njegov video zapis na internetu promenio mišljenje.

On radi i na drugim zanimljivim projektima kao što su pametne cipele koje pomažu ljudima da nađu put u nepoznatom gradu ili savitljivi displej koji pravi trodimenzionalne predmete.

preuzeto sa:b92.net