Da li ste znali da je led koristan za mnoge druge stvari osim za hlađenje. Ovo je 9 zanimljivih i korisnih načina primjene.

1. Skinite žvaku sa platna –
Stavite kockicu leda na žvaku zalijepljenu za platnenu podlogu. Žvaka će tako otvrdnuti i lakše ćete je sastrugati. Ako se žvaka zalijepila za komad odjeće, stavite ga u zamrzivač.

2. Podgrijte rižu u mikrovalnoj –
Stavite kockicu leda u zdjelicu sa rižom, i pokrijte folijom prije stavljanja u mikrovalnu. Na taj način ćete podgrijati rižu a nećete je isušiti, samo ne zaboravite da probušite rupice na foliji.

3. Napravite preljev za salatu čvršćim –
Stavite kockicu leda u preljev na bazi ulja prije nego ga izmiješate. Led će učiniti da se ulje brže ohladi i blago očvrsne, pa ćete dobiti gušći i kremastiji preljev.

4. Izdvojite višak masti iz supe –
Stavite kockicu, ili dvije (u zavisnosti od količine supe) u tanjir vruće supe i nakon nekoliko sekundi izvadite sa naslagama stvrdnute masti po njima.

5. Zamaskirajte ukus lijeka
Neki lijekovi znaju biti jako ružnog ukusa, a ponekad je gori ukus koji ostane u ustima poslije. Nakon uzimanja lijeka stavite kockicu leda u usta i sisajte dok ne isperete ružan ukus iz usta.

6. Zalijte biljke bez prosipanja vode svuda okolo –
Stavite kockice leda u zemlju i one će se polako otapati. Pazite da kockice ne dodiruju korijen biljke jer ga mogu oštetiti.

7. Izravnajte fug masu i ubrzajte sušenje –
Pređite kockicom leda preko nanešene fug mase, to će ispeglati neravnine i ubrzati sušenje.

8. Izravnajte nabore na odjeći u sušilici –
Ubacite nekoliko kockica leda u sušilicu sa vešom. To će izravnati nabore na tanjoj odjeći. Kod deblje odjeće ipak bolje pomaže pegla za veš.

9. Uklonite udubljenja u tepihu –
Kada želite da se riješite udubljena u tepihu, koja su nastala zbog namještaja koji je stajao godinama na jednom mjestu, stavite kockicu leda u udubljenje i pustite je da se otopi. Nakon toga dobro iščetkajte to mjesto.

Preuzeto sa: Tuzlanski.ba